Omdat EZA Verzekeringen dit jaar 50 jaar bestaat hebben we besloten om 3 projecten in het buitenland te ondersteunen met een eenmalige gift. De gift moest besteed worden aan een project in 1 van de zendingsgebieden. We hebben veel inzendingen gehad, in eerste instantie zouden we 1 project steunen maar omdat er zoveel waren hebben we ervoor gekozen om er 3 te steunen.

Op deze manier kunnen we onze betrokkenheid bij het zendingswerk tonen in plaats van alleen maar de financiele dienstverlener te zijn. Ons hart is betrokken bij het werk in de zending en dat hebben we op deze manier willen laten zien.

Project: Kleuterschool in Lesotho

Wij zijn Thabang & Hanneke en wonen en werken in Lesotho 🇱🇸 waar we Gods onvoorwaardelijke liefde uitdelen in woord en daad.

Thabang: leiderschap in woord en daad

Thabang is voorganger in de Word in Truth kerk die hij in 2017 heeft opgericht. Naast deze taak wordt hij vaak om advies gevraagd, brengt hij mensen naar het ziekenhuis en helpt hij om te bemiddelen bij conflicten. Tevens is Thabang de coördinator voor Jethro Foundation uit Nederland in Lesotho. Als het even kan probeert hij wat inkomen te genereren door onder anderen gras te maaien of mais en dergelijke te verkopen. De werkloosheid is erg hoog in Lesotho en vele mensen zijn dagloner of werken in Zuid-Afrika.

 

Hanneke: Een toewijding aan onderwijs en gemeenschap

Hanneke helpt op twee kleuterscholen. Zij zorgt voor materialen en coacht de leerkrachten bij het lesgeven, maar haar belangrijkste taak is: om er te ‘zijn’. Net zoals bij de brei- en haaklessen die ze geeft. Haar taak gaat veel verder dan alleen vaardigheden overbrengen. Onlangs zijn we begonnen met het het geven van de Alpha Jeugd cursus.

 

Het Lesotho Perspectief

Wij ervaren hoe belangrijk het is om een open huis en een luisterend oor te zijn voor onze dorpsgenoten, kerkleden, familie en vrienden.

Want in Lesotho is alles gericht op relatie. Je belt niet om een afspraak te maken, integendeel: de mensen staan voor je deur terwijl jij met iets anders bezig bent. Je legt je taak neer en maakt direct tijd. Relatie staat boven taak. En dat is voor mij, Hanneke, niet altijd even gemakkelijk. Ik heb geleerd om mijn leven net zo in te richten als de Basotho. Je huis vegen en opruimen is één van de eerste taken van de dag zodat je (onverwachte) gasten kunt ontvangen. Omdat we geen elektriciteit hebben, vandaar dat ik mijn huis veeg, kosten huishoudelijk taken veel meer tijd en energie dan in Nederland. We zijn aan het sparen voor electriciteit zodat we meer kunnen betekenen voor de mensen om ons heen.

 

Update 8 november 2023

Hierbij een kleine update uit Lesotho.

Juf Mampe is erg blij met het nieuws dat we mochten brengen. Ze heeft tijdelijk een lokaal gevonden zodat haar werk gelukkig kon doorgaan en de kinderen kunnen blijven leren. Aanstaande vrijdag hebben we diploma uitreiking voor de tweede kleuterklas. In totaal gaan kleuters 2 jaar naar de kleuterschool (als de ouders daar financiën voor hebben).

Ze is naar aanleiding van het vreugdevolle nieuws op zoek gegaan naar een nieuw plek voor haar school. Dat gaat niet zo snel, er zijn regels en wetten. Het is nu wachten op toestemming van de counselor van de plek waar ze haar school wil hebben. Onlangs waren er verkiezingen voor de lokale counselors en deze moeten eerst geïnaugureerd (inauguratie) zijn voordat ze verder kan. We hopen in het nieuwe jaar aan de slag te kunnen.